Lijek za akutni pankreatitis može pomoći u liječenju COVID-19


Lijek za akutni pankreatitis može pomoći u liječenju COVID-19

Izgleda da nafamostat mezilat, lijek koji se koristi u liječenju akutnog pankreatitisa, može pomoći u liječenju COVID-19. Naime, pokazalo se da nafamostat mezilat može učinkovito blokirati proces pomoću kojeg se novi koronavirus širi i izaziva bolest.

Obzirom da je novi koronavirus nazvan SARS-CoV-2 koji uzrokuje akutno respiratorno stanje COVID-19, doveo do velikog broja smrtnih slučajeva diljem svijeta, znanstvenici se trude pronaći lijekove i cijepiva koji mogu pomoći u sprječavanju i liječenju COVID-19.

Prema istraživanju koje su proveli japanski znanstvenici s University of Tokyo, nafamostat mezilat može spriječiti spajanje ovojnice virusa s površinom stanične membrane domaćina, što je prvi i ključni korak infekcije.

Nafamostat mezilat je sintetički inhibitor serinske proteaze, kratkodjelujući antikoagulans, koji također ima neka antivirusna i antikancerogena svojstva.

Nafamostat se može davati intravenskom infuzijom, a može se koristiti sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima kao što su antivirusni lijekovi.

Izvor:
Cell