Home / Vijesti / Lijek za epilepsiju može povećati rizik od prirođenih malformacija

Lijek za epilepsiju može povećati rizik od prirođenih malformacija

Lijek za epilepsiju može povećati rizik od prirođenih malformacija

Izgleda da bi popularni antikonvulziv topiramat, mogao predstavljati problem za trudnice koje boluju od epilepsije. Naime, pokazalo se da trudnice s epilepsijom koje uzimaju topiramat tijekom prvog trimestra trudnoće, izlažu svoju buduću djecu većem riziku od razvoja prirođenih malformacija kao što su rascjep usne i rascjep nepca.

Spomenuto povećanje rizika se posebno odnosi na trudnice s epilepsijom koje su u prosjeku uzimale 200 mg topiramata dnevno.

Inače, topiramat se pomekad može uzimati u manjoj dozi za ublažavanje migrene, liječenje bipolarnog poremećaja ili u kombinaciji s drugim lijekovima za skidanje suvišnih kilograma. No, i tada postoji rizik od spomenutih prirođenih malformacija. Naime, čak i prosječna dnevna doza od 100 mg topiromata povećava rizik od rascjepa usne i nepca.

Stoga, prema mišljenju stručnjaka, najbolje je da se izbjegavaju visoke doze topiromata tijekom trudnoće, osim ako prednosti uzimanje jasno nadilaze rizike.

Izvor:
Neurology 

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje