Magnezij smanjuje rizik od razvoja dijabetesa


Magnezij smanjuje rizik od razvoja dijabetesa

Nova studija provedena u SAD-u na 4.497 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina koji su praćeni 20 godina pokazala je da su osobe koje su konzumirale dovoljne količine magnezija imale dva puta manji rizik od razvoja dijabetesa nego osobe koje ga nisu konzumirale u dovoljnim količinama. 

Rezultati studije isto tako mogu dijelom objasniti zašto je konzumiranje cjelovitih žitarica, koje su bogate magnezijem, također povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa.

Naime pokazalo se da kako se povisuju razine magnezija u krvi, tako se i razine nekoliko markera upale smanjuju, kao i rezistencija na inzulin.

Stoga znanstvenici zaključuju da je povećanje konzumiranja magnezija bitno za poboljšanje osjetljivosti na inzulin, smanjenje upale te smanjivanje rizika od razvoja dijabetesa.

Naravno, dodatna klinička istraživanja su potrebna kako bi se dodatno rasvijetlili mehanizmi odgovorni za ovaj učinak. 

Magnezij je mineral koji je ključan za funkcioniranje našeg tijela i četvrti je najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Oko 50 posto ukupnog tjelesnog magnezija nalazi se u kostima. Druga polovica nalazi se pretežno u stanicama tkiva i organa. Samo 1 posto magnezija nalazi se u krvi.

Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Magnezij pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, pomaže da krvni tlak bude u granicama normale i da srčani ritam bude stalan te da kosti ostanu snažne. Magnezij je isto tako važan za sintezu proteina.

Magnezija ima u orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.

Dodaci magnezija mogu uzrokovati mučninu, grčeve i proljev. Isto tako uzimanje dodataka magnezija se ne preporuča osobama koje uzimaju lijekove za srce, antibiotike ili diuretike.

Osobe s dijabetesom ili bolestima crijeva ne bi trebale uzimati magnezij bez konzultacije s liječnikom.

Znakovi predoziranja magnezijem uključuju mučninu, proljev, nizak krvni tlak, slabost mišića i umor. Vrlo visoke doze magnezija mogu biti opasne po život.

Izvor:
Reuters, WebMD, NIH USA