Medicinske sestre i tehničari idu u štrajk


Medicinske sestre i tehničari idu u štrajk

Medicinske sestre i tehničari, njih 12.500, idu u štrajk, potvrdila je skupština Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT). U štrajk idemo s nedefiniranim datumom, datum ostaje tajna i iznenađenje za sve - Vladu, medije, poslodavca, rekla je predsjednica glavnog vijeća Sindikata Ankica Prašnjak.

Medicinske sestre i tehničari nezadovoljni su odnosom države prema njima, žale se na drastično smanjenje plaća i neplaćanje prekovremenih sati. Traže da im se vrate prava iz kolektivnog ugovora koji je nedavno, zbog proceduralnih razloga, sud proglasio ništetnim.

Prašnjak je izvijestila je da je ministar zdravlja pozvao sindikalne predstavnike u srijedu na sastanak. Potvrdila je da će se pozivu odazvati. Odazvat ćemo se, iako je teško vjerovati da će ministrova ponuda biti takve naravi da možemo odustati od naše aktivnosti, rekla je.

Uzmaka, poručuje, nema, tim više što su sindikalci, nakon što su prije mjesec dana odustali od štrajka, izigrani. Predsjednica glavnog vijeća Sindikata prenosi da su ljudi na terenu nezadovoljni, kap se pretvorila u slap nezadovoljstva.

S kolegicama i kolegama dijeli svijest o važnosti turističke sezone, ali i poručuje kako će se Sindikat boriti za prava svojih članova i protiv degradirajućeg odnosa Vlade. Čeka nas vruća sindikalna jesen u rujnu, poručila je Prašnjak.

Poništenje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja osnova je za pokretanje sindikalnih aktivnosti, pojašnjava se u materijalu za novinare. HSSMS-MT i Hrvatski liječnički sindikat odbili su potpisati novi kolektivni ugovor, sklopljen na tri mjeseca, bez pregovora o njemu. Novim kolektivnim ugovorom koji dodatno smanjuje plaće, Vlada je, tvrde, od medicinskih sestara i tehničara samo od početka ove godine uzela više od 400 milijuna kuna na godišnjem iznosu plaća.

Izvor:
HSSMS-MT, HRT