Ipak neće biti štrajka liječnika


Ipak neće biti štrajka liječnika

Na izvanrednoj skupštini Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) odlučeno je da liječnici ipak ne idu u štrajk. Vladi RH dan je rok od 30 dana da započne pregovore. 

Liječnici ne pristaju raditi više od 48 sati tjedno bez odgovarajuće naknade, a novim privremenim kolektivnim ugovorom plaća im je, tvrde, umanjena za 20 do 30 posto.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić izjavio je za HRT da bi bilo dovoljno novca za ono što traže da nije bilo pogrešne politike. Također, istaknuo je da je već ranije upozoravao kako smanjenje stope doprinosa za dva indeksna poena neće biti dobro i da će donijeti štete sustavu zdravstva. Zahvaljujući toj krivoj politici, svake se godine ubere manje 2,4 milijarde kuna. Novca bi bez takve politike bilo dovoljno za funkcioniranje sustava bez problema, rekao je dr. Babić.

Inače, liječnici su ostali bez svojega Kolektivnog ugovora nakon što ga je poništio Županijski sud u Zagrebu. Trenutno je na snazi stari Kolektivni ugovor iz 2004., koji je Ministarstvo zdravlja RH nedavno potpisalo s čelnicom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenkom Avberšek, dok ga dr. Babić nije htio potpisati. Avberšek je potpisivanje starog KU-a objasnila time što je postojala opasnost da zaposleni u zdravstvu dobiju znatno manje plaće.

Ministar zdravlja RH prof. dr. Rajko Ostojić jučer je izjavio da će potpisani Kolektivni ugovor biti na snazi samo tri mjeseca i da je zaključen na potpuno zakonit način. Što se tiče poziva sindikata liječnicima da povuku suglasnost na rad dulji od 48 sati tjedno, ministar Ostojić je rekao da će Ministarstvo pratiti kakve će biti reakcije liječnika i prilagoditi radno vrijeme ovisno o broju liječnika, kako bi sustav mogao nesmetano funkcionirati.

Izvor:
HRT