Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod bolesnika s masnom jetrom


Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod bolesnika s masnom jetrom

Visoko pridržavanje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod pacijenata s masnom jetrom, osobito kod muškaraca bez povišenja tjelesne težine, ukazuje nova studija.

Mediteranska prehrana je obrazac prehrane karakteriziran visokim unosom voća, povrća, žitarica, maslinova ulja i ribe, umjerenim unosom mliječnih proizvoda, crnog vina i jaja te ograničenom konzumacijom crvenog mesa. Ovaj obrazac prehrane klinički je potvrđen za smanjenje rizika i progresije nekoliko metaboličkih stanja, uključujući dijabetes tipa 2 i masnu jetru.

Neovisno je dokazano da mediteranska prehrana koristi pacijentima s masnom jetrom i dijabetesom tipa 2, a te se prednosti pripisuju visokim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima ove dijete.

Ova, nova studija, pokazala je da dugoročno i dosljedno prakticiranje mediteranske prehrane može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, čak i kada je ovaj rizik pogoršan već postojećom masnom jetrom.

Izvor:
Nutrients