Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma


Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma

Analiza 50 studija provedenih na više od 500.000 ispitanika pokazala je da mediteranska prehrana ne samo da je zdrava za srce nego može smanjiti i rizik od metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom poznat još i kao sindrom inzulinske rezistencije odlikuje se združivanjem hiperinzulinemije i naglašene inzulinske rezistencije, te sa nekoliko drugih kardiovaskularnih čimbenika rizika, uključujući poremećenu toleranciju glukoze, povišenje triglicerida, sniženje HDL kolesterola, povišen krvni tlak, te debljina i njezina centralna raspodjela.

Inače zna se da pretilost, sjedilački način života, čimbenici u prehrani i genetički čimbenici doprinose i zajedno djeluju u njegovu nastanku.

Bolesnici koji pate od metaboličkog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tipa 2.

Mediteransku prehranu karakterizira konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda niske masnoće, ribe, peradi, orašastih plodova, mahunarki, mononezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje) te umjereno konzumiranje vina ili drugih alkoholnih pića. Konzumiranje crvenog mesa i procesirane hrane svedeno je na minimum.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology