Mediteranska prehrana zdrava i za mozak


Mediteranska prehrana zdrava i za mozak

Prema rezultatima studije provedene u SAD-u na gotovo 1.000 ispitanika izgleda da prakticiranje mediteranske prehrane može smanjti oštećenja malih krvnih žila u mozgu.

Mediteransku prehranu karakterizira konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda niske masnoće, ribe, peradi, orašastih plodova, mahunarki, mononezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje) te umjereno konzumiranje vina ili drugih alkoholnih pića. Konzumiranje crvenog mesa i procesirane hrane svedeno je na minimum.

Sudionicima u studiji mjeren je hiperintenzitet bijele tvari u mozgu, jer je on znak bolesti krvnih žila u mozgu te može ukazivati na veći rizik od moždanog udara ili demencije. Pa se pokazalo da sudionici koji su prakticirali mediteransku prehranu imaju manji hiperintenzitet bijele tvari., čak i kada su se uzeli u obzir i drugi čimbenici rizika poput pušenja, povišenog krvnog tlaka i kolesterola.

Ovi rezultati ukazuju na moguću zaštitnu vezu između prakticiranja mediteranske prehrane i oštećenja malih krvnih žila u mozgu.

Prethodne studije ukazivale su da je prakticiranje mediteranske prehrane povezano sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma, koronarne srčane bolesti, moždanog udara i demencije.

Izvor:
Archives of Neurology