Migrena s aurom povezana s većim rizikom od srčane bolesti i moždanog udara


Migrena s aurom povezana s većim rizikom od srčane bolesti i moždanog udara

Rezultati dviju novih studija pokazali su da su osobe koje pate od migrene s aurom izložene većem riziku da će umrijeti zbog srčane bolesti i moždanog udara, no individalni rizik je i dalje nizak te stoga više pažnje treba posvetiti čimbenicima rizika kao što su povišeni krvni tlak, pušenje i povišena razina kolesterola.

Aura je privremeni vizualni ili senzorni poremećaj koji se javljaju prije ili tijekom migrenskih glavobolja, a javlja se kod svake pete osobe koja pati od migrene. Aura se može očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava; zamućen vid, ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku, no mogu se javiti i svjetleće točkice, zvjezdice ili cik-cak crte.

Isto tako mogu se javiti i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost i slabost u ruci i nozi, te utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavice, nelagoda u prsima. Aura obično traje oko pola sata, ne duže od sat vremena, i nakon nje se javlja glavobolja, mučnina i osjetljivost na svjetlo i/ili zvuk. Katkad se glavobolja javi tek nakon nekog vremena, a koji put se uopće ne javi, već napadaj završava aurom. Glavobolja nakon aure, ukoliko se javi, traje obično od 8 do 24 sata, najčešće je jednostrana ali može se proširiti i obostrano, s time da je jača na onoj strani na kojoj je počela. Bolesnici osjećaju opću slabost, blijedi su, razdražljivi, najčešće sa izraženim kolobarima tj. podočnjacima oko očiju i podbuhla lica.

Kod migrena s tzv. produženom aurom tj. migrena s komplikacijama, u auri mogu biti izraženi i neki puno veći i dramatičniji neurološki ispadi kao što su; oduzetosti različitog stupnja jedne strane tijela, vrtoglavice, smetnje ravnoteže, šumovi u ušima, poremećaji svijesti, ispadi pojedinih moždanih živaca.

U prvoj studiji islandski znanstvenici su 26 godina pratili 18.725 ispitanika i pokazalo se da su muškarci i žene koji su pretrpjeli migrene s aurom izloženi većem riziku od umiranja od srčane bolesti i moždanog udara za razliku od ispitanika koji su imali migrene bez aure kod kojih taj rizik nije bio povećan.

Osim toga islandski znanstvenici su otkrili da su žene koje imaju migrene s aurom izložene većem riziku od smrti zbog drugih zdravstvenih problema.

Druga studija provedena u Francuskoj pokazala je da žene koje imaju migrene s aurom imaju veći rizik od razvoja hemoragijskog moždanog udara (krvarenje u mozgu). Hemoragijski moždani udar čini oko 20 posto svih moždanih udara

Izvor:
BMJ