Mjerenje krutosti slezene moglo bi revolucionarizirati dijagnozu i liječenje portalne hipertenzije


Mjerenje krutosti slezene moglo bi revolucionarizirati dijagnozu i liječenje portalne hipertenzije

Portalna hipertenzija (PHT) je teška komplikacija kronične bolesti jetre, poput ciroze jetre, gdje se povećava tlak u portalnoj veni. Ova glavna krvna žila odvodi krv iz crijeva, slezene i želuca u jetru. To može dovesti do komplikacija opasnih po život kao što su unutarnje krvarenje i zatajenje jetre.

Trenutačno najtočniji način dijagnosticiranja PHT-a je invazivna procedura kojom se mjeri tlak izravno u jetri. Međutim, ovaj postupak je neugodan za pacijente i nosi mali rizik od komplikacija.

Nova, neinvazivna tehnika koja se zove mjerenje krutosti slezene (SSM), koristi zvučne valove za procjenu krutosti slezene. Slezena je organ smješten blizu želuca koji filtrira krv i bori se protiv infekcije. Kada je prisutna portalna hipertenzija, slezena postaje povećana i kruća. SSM koristi bezbolnu tehniku ​​sličnu ultrazvuku za mjerenje tih promjena ukručenosti.

Nekoliko je studija pokazalo da je mjerenje krutosti slezene (SSM) vrlo precizno u otkrivanju portalne hipertenzije. SSM može biti točniji u nekim slučajevima od postojećih metoda, kao što je mjerenje krutosti jetre ultrazvukom. 

Iako SSM obećava, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova učinkovitost u različitim populacijama pacijenata i optimizirala njegova uporaba u kliničkoj praksi. Na primjer, stručnjaci još uvijek utvrđuju najbolje granične vrijednosti za krutost slezene za konačnu dijagnozu portalne hipertenzije.

Sve u svemu, mjerenje krutosti slezene (SSM) je obećavajući novi alat koji bi mogao revolucionirati dijagnostiku i liječenje portalne hipertenzije. Ova neinvazivna tehnika potencijalno može poboljšati skrb za pacijente, smanjiti troškove zdravstvene skrbi i naposljetku spasiti živote.

Izvor:
eGastroenterology