Mlađe osobe s dijabetesom imaju sedam puta veći rizik od iznenadne srčane smrti


Mlađe osobe s dijabetesom imaju sedam puta veći rizik od iznenadne srčane smrti

Osobe oboljele od dijabetesa koje su mlađe od 50 godina imaju sedam puta veću vjerojatnost da će umrijeti od iznenadne srčane smrti, ukazuje nova studija. Jednako tako, njihov rizik od umiranja od bilo koje vrste srčane bolesti je osam puta veći nego kod osoba koje nemaju dijabetes.

Važno je da liječnici budu svjesni činjenice da mladi pacijenti s dijabetesom imaju veći rizik od iznenadne srčane smrti, ističu stručnjaci.

Iznenadna srčana smrt je nagla, neočekivana smrt uslijed trenutnog gubitka srčane funkcije. U najvećem broju slučajeva u podlozi je "kvar" električnog sustava srca, što dovodi do teškog poremećaja srčanih otkucaja, tj. aritmije.

Fluktuirajuće razine šećera u krvi, povišeni kolesterol i trigliceridi koji su prisutni u velikog broja oboljelih od dijabetesa, povećavaju rizik od ateroskleroze i koronarne bolesti srca, što povećava rizik od iznenadne srčane bolesti ili zatajivanja srca.

Inače, zdrava prehrana i tjelovježba mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 te mogu sniziti krvni tlak i time smanjiti rizik od srčanog udara i moždanog udara.

Izvor:
American Heart Association annual meeting