Muškarci, budite na oprezu od raka kože!


Muškarci, budite na oprezu od raka kože!

Jučer je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održana tradicionalna najavna konferencija povodom ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijativa u borbi protiv raka kože - Euromelanoma Dan Hrvatska 2014., uz slogan "Rak kože možete vidjeti!".

Inače, ovogodišnji Euromelanoma Dan će se održati 14. svibnja 2014. Za razliku od prethodnih godina kada su se svi građani telefonski prijavljivali za besplatne dermatološke preglede, ovogodišnji Euromelanoma Dan Hrvatska će biti dodatno i ciljano usmjeren prema rizičnoj skupini muškaraca iznad 50-e godine života, koji vrlo rijetko pregledavaju svoju kožu.

Diljem Hrvatske su već dogovoreni pregledi u dermatološkim ordinacijama za djelatnike u građevinarstvu, brodogradnji, komunalnim djelatnostima i dr., koji se tijekom svog posla intenzivno izlažu UV-zračenju, a nedovoljno su osviješteni o važnosti redovitog (samo)pregleda kože.

Na najavnoj konferenciji su predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva prof. dr. sc. Mirna Šitum, te gosti iz javnog života Stanko Majoli (otac poznate tenisačice Ive Majoli), te voditeljica i pjevačica Sanja Doležal još jednom podsjetili građane Hrvatske da se je važno redovito pregledavati kožu i madeže.

Stanko Majoli je kao predstavnik rizične skupine muškaraca iznad 50-e godine podijelio s javnosti svoju osobnu priču o melanomu, te ukazao na važnost prevencije raka kože od najranije dječje dobi, posebice kod sportaša.

Dolezal,-Majoli,-Situm

Sanja Doležal, Stanko Majoli i prof. dr. sc. Mirna Šitum

U projekt su se tradicionalno uključili i ljekarnici, te osim u dermatološkim ordinacijama, brošure o samopregledu kože možete potražiti i u ljekarnama diljem Hrvatske.

Euromelanoma Dan Hrvatska se provodi već nekoliko godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja. Cijeli je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju - Euromelanoma Day organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma Day organizacije: www.euromelanoma.org.

"

Melanom u Hrvatskoj

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000. 

U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između 3 i 7% godišnje. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%. Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. g. govore da u RH od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože,tzv fotostarenje, ali može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži te posljedično stvaranja zloćudnih tumora kože.

U rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svjetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U Hrvatskoj nas još uvijek iznimno zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.

Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH, 14. svibnja 2014. godine organizirat će javno-preventivnu akciju ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože pod sloganom "Rak se može vidjeti".

"