Muškarci skloniji depresiji nakon moždanog udara


Muškarci skloniji depresiji nakon moždanog udara

Iako depresija pogađa jednu trećinu osoba koje su pretrpjele moždani udar, izgleda da su muškarci, koji su preživjeli moždani udar, skloniji razvoju depresije nego žene, ukazuje nova studija.

Zanimljivo je da depresija pogađa više muškarce koji su prije moždanog udara više brinuli o svojem zdravlju. Naime gubitak kontrole nad svojim zdravljem usljed nemoći uzrokovane moždanim udarom, često je u navedenih muškaraca percipirana kao gubitak moći i prestiža, što u konačnici može dovesti do razvoja depresije.

Rezultati studije ukazuju da je neizvjesnost vezana uz zdravlje nakon moždanog udara snažno povezana s većim rizikom od razvoja depresije kod muškaraca i žena, a navedena veza izraženija je u muškaraca.

Stoga je izuzetno bitno da liječnici u razgovoru s osobama koje su pretrpjele moždani udar i članovima njihovih obitelji, jasno i na lako razumljiv način objasne zdravstveno stanje oboljelog, kako bi se smanjio stres kod oboljelog te poboljšao ishod rehabilitacije.

Također, prema mišljenju stručnjaka trebalo bi dodatno rasvijetliti zašto su žene u odnosu na muškarce relativno zaštičenije od depresije nakon moždanog udara.

Izvor:
Archives of Physical Medicine and Rehabilitation