Mutacije BRCA1 gena nisu povezane sa nižom stopom preživljavanja za rak dojke


Mutacije BRCA1 gena nisu povezane sa nižom stopom preživljavanja za rak dojke

Poznato je da mutacije BRCA1 gena povećavaju rizik od razvoja raka dojke, no rezultati nove studije ukazuju da to ne znači da žene s navedenim mutacijama gena imaju i nižu stopu preživljavanja.

Ovi rezultati su ohrabrujući za žene s rakom dojke koje imaju mutaciju navedenog gena, te znače da ukoliko neka žena ima BRCA1 mutaciju, nije automatski osuđena na smrt, ako dobiva odgovarajuću terapiju.

Također, treba istaknuti da rezultati ove studije podupiru rezultate prethodnih studija koje su ukazivale da BRCA1 mutacije ne utječu na stopu preživljavanja za rak dojke.

Jednako tako, pokazalo se da žene s navedenom mutacijom imaju puno više koristi od odstranjivanja jajnika nego žene bez BRCA1 mutacije.

Svakako treba spomenuti da se pokazalo da je status limfnih čvorova tj. jesu li se stanice raka proširile na limfne čvorove u području pazuha, puno bolji pokazatelj preživljavanja. Naime. žene koje su imale pozitivan status limfnih čvorova imale su tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti nego žene u kojih se rak nije proširio na limfne čvorove u području pazuha.

BRCA1 ili BRCA2 mutacije mogu se naći u 1 od 300 do 500 žena. Ukoliko je neka žena nositeljica navedenih mutacija njene šanse za dobivanje raka dojke povećavaju se od 12 do 45-65 posto.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology