Nakupljanje beta amiloida u srcu povećava rizik od zatajivanja srca


Nakupljanje beta amiloida u srcu povećava rizik od zatajivanja srca

Proteinski fragmenti koji tvore plak u mozgu kod oboljelih od Alzheimerove bolesti također mogu ukrutiti srčani mišić i na taj način povećati rizik od zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Proteinski fragmenti su znani kao beta amiloid. Ispitivanja uzroka tkiva srca pokazali su da srce oboljelih od Alzheimerove bolesti ima povišenu razinu beta amiloida.

Inače, nakupine beta amiloida stvaraju plakove između neurona u mozgu koji su obilježje Alzheimerove bolesti. Smatra se da su neki oblici zatajenja srca u osnovi Alzheimerova bolest srca, obzirom da u temelju imaju isti biološki defekt.

Istraživanje je pokazalo da su oboljeli od Alzheimerove bolesti skloniji povećanju debljine mišićnog zida lijeve klijetke, što smanjuje sposobnost klijetke da pumpa krv. Ovi čimbenici rizika su u izravnoj vezi sa stanjem znanim kao zatajivanja srca s očuvanom ejekcijskom frakcijom lijeve klijetke.

Prema mišljenju stručnjaka, liječnici koji liječe oboljele od Alzheimerove bolesti trebaju imati na umu i ove posljedice po zdravlje srca. Također, smatra se da Alzheimerova bolest nije samo neurološka bolest, već je ona sistemska bolest, obzirom da se u pacijenata s Alzheimerovom bolesti povišene razine beta amiloida mogu naći u crijevima, bubrezima i mišićima.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology