Nanoplastika povezana s Parkinsonovom bolešću i demencijom


Nanoplastika povezana s Parkinsonovom bolešću i demencijom

Izgleda, da nanoplastika stupa u interakciju s određenim proteinom koji se prirodno nalazi u mozgu, stvarajući promjene povezane s Parkinsonovom bolešću i nekim vrstama demencije, ukazuje nova studija.

Parkinsonova bolest se naziva najbrže rastućim neurološkim poremećajem u svijetu. Brojni redovi podataka sugeriraju da čimbenici okoliša mogu igrati istaknutu ulogu u Parkinsonovoj bolesti, ali takvi čimbenici većinom nisu identificirani.

Pokazalo se da se nepropisno odložena plastika raspada u vrlo male komadiće i nakuplja u zalihama vode i hrane, a nedavno je istraživanje pronađeno u krvi većine odraslih osoba.

Ova studija sugerira da bi pojava mikro i nanoplastike u okolišu mogla predstavljati novi izazov toksina u pogledu rizika od Parkinsonove bolesti i progresije bolesti.

Naime, pokazalo se da nanočestice plastičnog polistirena - koje se obično nalaze u predmetima za jednokratnu upotrebu kao što su jednokratne čaše za piće i pribor za jelo - privlače nakupljanje proteina poznatog kao alfa-sinuklein, a najiznenađujuće otkriće su čvrste veze koje se stvaraju između plastike i proteina unutar područja neurona gdje se nakupljaju te nakupine, lizosoma.

Izvor:
Science Advances