Neravnoteža crijevne mikrobiote povezana s višim rizicima infekcija mokraćnog sustava kod žena


Neravnoteža crijevne mikrobiote povezana s višim rizicima infekcija mokraćnog sustava kod žena

Infekcije mokraćnog sustava su bakterijske infekcije koje pogađaju više od 150 milijuna ljudi diljem svijeta. U usporedbi s muškarcima, infekcije mokraćnog sustava više prevladavaju među odraslim ženama, a 50-60% žena ih iskusi u nekom trenutku svog života.

Česta uporaba antibiotika za liječenje infekcija mokraćnog sustava može dovesti do pojave bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike. Antibiotici također smanjuju brojnost korisnih crijevnih bakterija i povećavaju patogene sojeve, koji mogu uzrokovati recidiv infekcija mokraćnog sustava.

Nekoliko je studija pokazalo da crijevna mikrobna disbioza dovodi do bubrežnih bolesti i infekcija mokraćnog sustava kroz osovinu crijevo-bubreg. Većinu infekcija mokraćnog sustava uzrokuju uropatogena Escherichia coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Staphylococcus spp., Proteus spp. i Enterococcus spp..

U skladu s rezultatima iz prethodnih studija, u novoj studiji je utvrđeno da mikrobna disbioza crijeva potiče nastanak i napredovanje pretilosti. Promjene u načinu života i prehrani mijenjaju bakterijski sastav i brojnost u crijevima, što može potaknuti učestalost infekcija mokraćnog sustava. Nadalje, česta uporaba antibiotika mogla bi dovesti do pojave multirezistentnih mikroorganizama, što je potvrđeno ispitivanjem osjetljivosti bakterija na antibiotike.

Preko 70% žena s crijevnom disbiozom razvije rezistentne infekcije mokraćnog sustava. Prema nedavnoj studiji, ljudska crijevna mikrobiota je osjetljiva na konzervanse hrane i nekalorične zaslađivače.

No, probiotički proizvodi koji sadrže ekstrakt brusnice i dva soja Lactobacillusa mogu značajno smanjiti epizode rezistentnih infekcija mokraćnog sustava kod mladih žena u predmenopauzi.

Smatra se, da antibiotske terapije značajno smanjuju korisne bakterije iz crijeva, što u konačnici potiče nekontrolirano širenje patogenih sojeva E. coli.

Izvor:
Nutrients