Neutrofili imaju ključnu ulogu u bolovima kod fibromialgije


Neutrofili imaju ključnu ulogu u bolovima kod fibromialgije

Fibromialgija je iscrpljujuće stanje s kroničnom boli za koju se zna da potječe od disfunkcije središnjeg živčanog sustava; međutim, novije studije su izvijestile o etiologiji ovog stanja povezanoj s perifernim živčanim sustavom. Uočena je imunološka disregulacija kod fibromijalgije, uključujući povećanje broja neutrofila s pojačanim mikrobicidnim i kemotaktičkim svojstvima.

Povišene razine upalnih citokina, uključujući faktor nekroze tumora-alfa (TNF-α), interleukin (IL-6) i interleukin (IL-8) također su dokumentirane u fibromialgiji.

Nova studija potvrdila je prijavljenu povezanost između medijatora boli izvedenih iz neutrofila i senzibilizacije perifernih živaca. Jednako tako, pokazalo se ciljanje fibromijalgije putem mehanizama koji mijenjaju aktivnost neutrofila i njihove interakcije s neuronima senzornog tipa.

Prema mišljenju stručnjaka, čini se da su neutrofili značajni čimbenici koji pridonose perifernoj patološkoj kroničnoj boli kod fibromialgije. Smatra se, da bi neutrofili, posebno oni koji su u interakciji sa senzornim neuronima, mogli biti ciljani za razvoj terapeutika za ublažavanje boli za pacijente s fibromialgijom.

Izvor:
PNAS