Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu smanjiti rizik od raka dojke


Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu smanjiti rizik od raka dojke

Redovito uzimanje niskih doza acetilsalicilatne kiseline (81 miligram) može za 20 posto smanjiti rizik od čestog tipa raka dojke koji je pozitivan na hormonske receptore te HER2 negativan, ukazuje nova studija.

Zanimljivo je da je ovaj pozitivan učinak na smanjenje rizika od raka dojke uočen samo kod niskih doza acetilsalicilatne kiseline, no ne i kod standardnih doza acetilsalicilatne kiseline ili nekih drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen i acetaminofen. Smatra se da je razlog tome redovitije uzimanje niskih doza.

Valja istaknuti da acetilsalicilatna kiselina ne samo da smanjuje upalu, nego je ona i blagi inhibitor aromataze. Inače, inhibitori aromataze se primjenjuju isključivo kod žena u menopauzi nakon operacije, zračenja ili kemoterapije tijekom 5 godina ili 2-3 godine nakon prethodnog uzimanja tamoksifena. Inhibitori aromataze predstavljaju najbolji odabir u liječenju ranog stadija hormonski ovisnog raka dojke obzirom da smanjuju količinu estrogena koji cirkulira u krvi, a zna se da estrogen može potaknuti rast tumora.

Jednako tako, pokazalo se da acetilsalicilatna kiselina može spriječiti nastanak novih krvnih žila, a samim time i "hranjenje" karcinoma.

Izvor:
Breast Cancer Research journal