Nove cijene testiranja na COVID-19


Nove cijene testiranja na COVID-19

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio je nove cijene za provođenje dijagnostičko-terapijskog postupka (DTP) testiranja na bolest COVID-19. Od početka epidemije novog koronavirusa SARS-CoV-2 došlo je do znatnih promjena u opskrbi potrebnim reagensima te do smanjenja cijene reagensa na tržištu. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, došlo i do veće dostupnosti i povoljnije cijena reagensa, što je posljedično omogućilo smanjenje cijena testiranja, ističu u HZZO-u.

Odluka o smanjenju cijena testiranja u odnosu na dosadašnje plaćanje navedenog testiranja donesena je zbog epidemiološke situacije na području Republike Hrvatske i u žurnom postupku savjetovanja s javnošću, uz potrebno usklađenje s podzakonskim propisima kao i uz utvrđivanje cijene za postupka testiranja na bolest COVID-19. 

Nova cijena testiranja na novi koronavirus SARS-CoV-2 s dvije sekvence genoma iznosi 501 kunu, dok je cijena testiranja na novi koronavirus s tri sekvence genoma 698 kuna. Riječ je o cijeni koju HZZO plaća svojim ugovornim ustanovama koje rade testiranje na koronavirus za osigurane osobe kojima je ono indicirano.

Izvor:
HZZO