Novi hormon može imati ključnu ulogu u razvoju dijabetesa


Novi hormon može imati ključnu ulogu u razvoju dijabetesa

Izgleda da novootkriveni hormon pod nazivom fabkin pomaže u regulaciji metabolizma i može imati važnu ulogu u razvoju dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.

Istraživanje je pokazalo da su razine fabkina u krvi bile abnormalno visoke u miševa i ljudi s dijabetesom tipa 1 ili dijabetesom tipa 2. No, blokiranje aktivnosti fabkina sprječava razvoj oba oblika dijabetesa kod miševa. Fabkin vjerojatno ima sličnu ulogu kod ljudi, a hormonski bi kompleks mogao biti obećavajuća terapijska meta, ističu znanstvenici.

Mnogi hormoni sudjeluju u regulaciji metabolizma, poput inzulina i leptina. Fabkin se razlikuje od tradicionalnih hormona po tome što nije jedna molekula s jednim definiranim receptorom. Umjesto toga, fabkin se sastoji od funkcionalnog proteinskog kompleksa koji se sastoji od više proteina, uključujući protein koji veže masnu kiselinu 4 (FABP4), adenozin kinazu (ADK) i nukleozid difosfat kinazu (NDPK). Kroz niz eksperimenata, znanstvenici su utvrdili da fabkin regulira energetske signale izvan stanica. Ti signali zatim djeluju kroz obitelj receptora kako bi kontrolirali funkciju ciljne stanice. U slučaju dijabetesa, fabkin kontrolira funkciju beta stanica u gušterači koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

Ovo istraživanje pokazalo je da kada se FABP4 izlučuje iz masnih stanica i ulazi u krvotok, veže se s enzimima NDPK i ADK kako bi formirao proteinski kompleks koji je sada identificiran kao fabkin. U ovom proteinskom kompleksu, FABP4 modificira aktivnost NDPK i ADK kako bi regulirao razine molekula poznatih kao ATP i ADP. Površinski receptori na obližnjim stanicama osjećaju promjenjivi omjer ATP-a i ADP-a, pokrećući stanice da odgovore na promjenjivi energetski status. Kao takav, fabkin je u stanju regulirati funkciju ovih ciljnih stanica.

Jednako tako, pokazalo se da su beta stanice gušterače koje proizvode inzulin meta fabkina i da je hormon pokretačka snaga razvoja dijabetesa. Kada su korištena antitijela za neutralizaciju fabkina kod miševa, miševi nisu razvili dijabetes. Kada je antitijelo dato pretilim miševima s dijabetesom, oni su se vratili u zdravo stanje.

Izvor:
Nature