Obećavajući rezultati eksperimentalnog lijeka za rak dojke


Obećavajući rezultati eksperimentalnog lijeka za rak dojke

Izgleda da ženama s uznapredovalim rakom dojke koje su nositelji BRCA1 i BRCA2 mutacije gena, novi eksperimentalni lijek može poboljšati stopu preživljavanja, ukazuje nova studija. Inače, mutacije BRCA gena su povezane s većim rizikom od agresivnog raka dojke i raka jajnika. Novi lijek talazoparib djeluje tako što blokira enzim poli ADP riboza polimeraza (PARP), čime sprječava stanice raka da unište zdrave stanice.

Rezultati istraživanja pokazali su da su pacijentice s rakom dojke koje su dobivale talazoparib živjele duže bez napredovanja raka dojke nego pacijentice koje su liječene standardnom kemoterapijom.

Također, treba spomenuti da su žene liječene talazoparibom imale veću stopu odgovora na liječenje od žena koje su primale standardnu ​​kemoterapiju (63 posto vs. 27 posto).

Stoga se smatra da se lijekovi znani kao PARP inhibitori mogu uzeti u obizir kod liječenja pacijentica s metastatskim rakom dojke i mutacijama BRCA gena.

Jednako tako, stručnjaci su mišljenja da su pametni lijekovi poput PARP inhibitora uspješniji od standardne kemoterapije u liječenju žena s HER2-negativnim metastatskim rakom dojke i BRCA1/2 mutacijama gena.

Najčešća nuspojava primjene talazopariba bila je anemija.

Izvor:
New England Journal of Medicine