Obećavajući rezultati izdisajnog testa za otkrivanje raka želuca i jednjaka


Obećavajući rezultati izdisajnog testa za otkrivanje raka želuca i jednjaka

Britanski znanstvenici s  Imperial College London (ICL) uspjeli su razviti izdisajni test pomoću kojega se mogu otkriti rani znakovi raka želuca i raka jednjaka. Spomenuti test se pokazao uspješnim u otkrivanju 85 posto slučajeva karcinoma želuca i jednjaka.

Obzirom da su stope preživljavanja raka želuca i jednjaka vrlo niske jer se navedeni karcinomi u većini slučajeva dijagnosticiraju u poodmakloj fazi bolesti, smatra se da će uvođenje spomenutog testa značiti prekretnicu za uspješnost liječenja raka želuca i jednjaka.

Također, prednost izdisajnog testa je ta što je on za razliku od endoskopije neinvazivan te bi se stoga mogao koristiti kao test prve linije kako bi se smanjio broj nepotrebnih endoskopija.

Spomenuti izdisajni test otkriva pet kemijskih spojeva koji su povezani s karcinomima želuca i jednjaka. Jednako tako, valja istaknuti da je kod primjene ovog testa vrlo mala vjerojatnost postavljanja lažne dijagnoze.

Obzirom da je tijekom testiranja uspješnosti izdisajnog testa sudjelovalo samo 335 ispitanika iz 3 londonske bolnice, smatra se da su potrebna dodatna istraživanja na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila uspješnost testa.

Valja spomenuti da znanstvenici rade i na razvoju izdisajnog testa za otkrivanje raka gušterače i raka debelog crijeva.

Izvor:
European Cancer Congress 2017