Oboljeli od COVID-19 s blagim simptomima mogu biti zarazni duže nego što se prije mislilo


Oboljeli od COVID-19 s blagim simptomima mogu biti zarazni duže nego što se prije mislilo

Dva slučaja iz Brazila ukazuju da oboljeli od COVID-19 koji su razvili blage, ali dugotrajne simptome COVID-19, još uvijek mogu zaraziti druge osobe 37 dana (u prvom slučaju 1) i 24 dana (u drugom slučaju) nakon pojave prvih simptoma.

Smatra se, da ovi slučajevi ukazuju da osobe s blagim simptomima COVID-19 mogu ostati zarazne dulje vrijeme, te se ističe potreba za poduzimanjem odgovarajućih mjera predostrožnosti kako bi se izbjeglo širenje novog koronavirusa SARS-CoV-2 na druge osobe.

Kod prvog slučaja, pacijentica u pedesetim godinama koja je imala suhi kašalj, glavobolju, gubitak snage, bolove u mišićima i zglobovima, bez vrućice, test na SARS-CoV-2 bio je pozitivan 22 dana nakon pojave prvih simptoma. Kasnije su joj se javili mučnina, povraćanje te gubitak okusa i mirisa. Prilikom drugog testiranja na SARS-CoV-2, 37 dana nakon pojave simptoma, i dalje je bila pozitivna.

Kod drugog slučaja, također žene u pedesetim godinama, razvila se vrućica, glavobolja, kašalj, upala grla, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje iz nosa i mučnina. Prvi test na SARS-CoV-2, pet dana nakon pojave simptoma bio je pozitivan, kao i test nakon 24 dana od pojave prvih simptoma. Simptomi COVID-19 bili su prisutni oko 35 dana. 

Izvor:
medRxiv