Oboljeli od dijabetesa izloženi većem riziku od prijeloma kostiju


Oboljeli od dijabetesa izloženi većem riziku od prijeloma kostiju

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici s University of Sheffield pokazalo je da su oboljeli od dijabetesa izloženi većem riziku od prijeloma kostiju i to posebice prijeloma kuka.

Valja spomenuti, da oboljeli od dijabetesa tipa 1 imaju veći rizik od prijeloma kostiju nego oboljeli od dijabetesa tipa 2.

Inače, poznato je da dijabetes uzrokuje brojne komplikacije poput problema s bubrezima, gubitka vida, oštećenja živaca i dr., a ovo istraživanje je pokazalo kako dijabetes utječe na zdravlje kostiju - posebno prijelome kostiju.

Također, treba reći da mnogi oboljeli od dijabetesa i njihovi liječnici, nisu svjesni da dijabetes povećava rizik od prijeloma kostiju.

Prijelomi kostiju mogu biti vrlo ozbiljni, posebno kod starijih ljudi, a prijelomi kukova su najteži jer uzrokuju visok stupanj invalidnosti.

Ovo istraživanje naglašava hitnu potrebu liječnika za procjenom rizika od prijeloma kostiju u pacijenata s dijabetesom, kao i za razmatranje mogućih tretmana koji mogu pomoći u smanjenju tog rizika.

Izvor:
Bone