Oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi većem riziku od razvoja melanoma


Oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi većem riziku od razvoja melanoma

Analiza 12 studija pokazala je da oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju dva puta veći rizik da će oboljeti od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Parkinsonova bolest jest progresivan i degenerativan neurološki poremećaj koji je karakteriziran primarno motoričkim simptomima.

Tri glavna simptoma Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i bradikinezija (usporenje pokreta).

Maligni melanom nastaje od melanocita u pigmentiranom području; u koži, sluznicama, očima i središnjem živčanom sustavu. Metastaze su povezane s dubinom invazije u dermisu. Uz širenje prognoza je loša. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Kod operabilnih tumora se uvijek izvodi široka ekcizijska biopsija. Kod metastatskih tumora potrebna je kemoterapija, no izlječenje je teško.

Čimbenici rizika za melanom su izlaganje suncu, opterećena obiteljska anamneza, veliki broj melanocitnih nevusa te pojava lentigo maligna, veliki prirođeni melanocitni nevus i sindrom displastičnih nevusa.

Tijekom posljednjih desetljeća pokazalo se da su oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi manjem riziku da će oboljeti od raka, posebice raka povezanog s pušenjem, no ne i melanoma.

Ne samo da su oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi većem riziku od razvoja melanoma, nego su i bolesnici s melanomom izloženi većem riziku od razvoja Parkinsonove bolesti, što ukazuje na dvosmjernu povezanost.

Izgleda da obje bolesti imaju zajedničku genetsku podlogu ili čimbenike okoliša, ili oboje, zaključuju znanstvenici.

Izvor:
Neurology