Omega-3 masne kiseline povezene s manjim umorom u preživjelih od raka dojke


Omega-3 masne kiseline povezene s manjim umorom u preživjelih od raka dojke

Nova studija pokazala je da se bolesnici koji su preživjeli rak dojke te konzumiraju odgovarajuće količine omega-3 masnih kiselina, manje umaraju tijekom dana nego preživjeli koje ne konzumiraju omega-3 masne kiseline. 

Poznato je da je veliki broj bolesnika koji su liječeni od raka dojke godinama nakon završetka terapije umorno. Što točno uzokuje umor u preživjelih od raka dojke nije u potpunosti jasno, no pretpostavlja se da bi kronična upala u tijelu mogla imati ulogu u nastanku umora.

Smatra se da omega-3 masne kiseline, koje se mogu uglavnom naći u masnoj ribi poput lososa, skuše i tune, mogu smanjiti upalu.

Inače konzumiranje nekoliko obroka ribe tijekom tjedna, odavno se preporuča za sveukupno zdravlje

Svakako treba naglasiti da dobre navike spavanja i redovita tjelovježba također mogu pomoći u ublažavanju umora.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology