Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od smrti od srčanog udara


Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od smrti od srčanog udara

Analiza 19 studija pokazala je da konzumiranje namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama poput masne ribe, može smanjiti rizik od umiranja od srčanog udara za oko 9 posto. Inače, u ovih 19 studija bilo je uključeno 45.637 osoba u dobi od 18 do 97 godina.

Omega-3 masne kiseline se obično mogu naći u masnim ribama i drugim plodovima mora kao što su sardine, haringe, losos, skuša i svježi rakovi. Osim omega-3 masnih kiselina navedne ribe sadrže i određene proteine, vitamin D, selen te druge minerale i elemente.

Jednako tako, treba spomenuti da su i orašasti plodovi i sjemenke, kao i neka biljna ulja dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

Smatra se da je konzumiranje namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama preporučljivo kao dio uravnotežene prehrane kako se bi se zaštitilo zdravlje srca. Preporuča se konzumiranje masne ribe barem jednom tjedno.

Izvor:
JAMA Internal Medicine