Oralne bakterija u cističnim tumorima gušterače povezane s težinom tumora


Oralne bakterija u cističnim tumorima gušterače povezane s težinom tumora

Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da je prisustvo oralnih bakterija u cističnim tumorima gušterače povezano s težinom tumora. Smatra se da rezultati ovog istraživanja mogu pomoći u poboljšanju dijagnosticiranja i liječenja raka gušterače.

Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma na svijetu. Bolest se često otkriva kasno, što znači da je u većini slučajeva prognoza loša. No, nisu svi tumori gušterače kancerogeni, na primjer cistični tumori gušterače su u većini slučajeva benigni tumori.

Kod cističnih tumora gušterače teško je razlučiti koji je tumor benigan, a koji kancerogen. Stoga, kako bi se isključio karcinom, mnogi pacijenti se moraju podvrći kirurškom zahvatu.

Većina bakterija u cističnim tumorima gušterače bile su pronađene u fazi u kojoj ciste počinju pokazivati ​​znakove raka. Smatra se da se ova činjenica može koristiti kao biomarker za ranu identifikaciju kancerogenih cista koje treba kirurški ukloniti kako bi se izliječio rak. Također, to će smanjiti broj nepotrebnih operacija benignih tumora.

Izvor:
Gut