Orašasti plodovi poboljšavaju preživljavanje u bolesnika s rakom debelog crijeva


Orašasti plodovi poboljšavaju preživljavanje u bolesnika s rakom debelog crijeva

Opservacijsko istraživanje pokazalo je da bolesnici s rakom debelog crijeva u stadiju III, u kojih je učinjen kirurški zahvat i koji se liječe kemoterapijom, mogu pomoću dva obroka orašastih plodova tjedno, značajno poboljšati svoje ukupno preživljavanje te preživljavanje bez bolesti. Naime, konzumiranje dva obroka orašastih plodova tjedno, poboljšalo je sveukupno preživljavanje za 57 posto, a preživljavanje bez bolesti za 42 posto.

Zanimljivo je da je spomenuta veza bila značajna samo u orašastih plodova koji rastu na drveću ili grmlju kao što su bademi, orasi, lješnjaci ili pekan orasi. Konzumiranje kikirikija nije imalo statistički značaj.

Smatra se da hranjive tvari u orašastim plodovima, poput nezasićenih masnih kiselina, vlakana, vitamina i minerala, imaju antikarcinogena i protuupalna svojstva koja mogu poboljšati ishod liječenja oboljelih od raka debelog crijeva.

Ovi rezultati su u skladu s nekoliko drugih opservacijskih studija koje su pokazale da zdrave životne navike poput povećane tjelesne aktivnosti, održavanja zdrave tjelesne težine i smanjenog unosa šećera, mogu poboljšati ishode liječenja raka debelog crijeva.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology