Orašasti plodovi smanjuju rizik od smrti u oboljelih od raka debelog crijeva


Orašasti plodovi smanjuju rizik od smrti u oboljelih od raka debelog crijeva

Prema rezultatima dviju studija, oboljeli od raka debelog crijeva mogu poboljšati svoje šanse za preživljavanje ukoliko uz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu konzumiraju i orašaste plodove.

Naime, pokazalo se da su pacijenti koji su uspješno liječeni od raka debelog crijeva u 3. stadiju te koji su jeli najmanje 56 grama orašastih plodova tjedno, imali 42 posto manji riizik od ponovne pojave karcinoma i 57 posto manji rizik od umiranja od raka debelog crijeva.

Kod raka debelog crijeva u 3. stadiju, tumor se proširio na okolne limfne čvorove i tkiva, no ne i na druge udaljene dijelove tijela.

Jednako tako, pokazalo se da su pacijenti koji su prakticirali zdravu prehranu i tjelovježbu, te održavali tjelesnu težinu u granicama normale, imali 42 posto manji rizik od smrti nego pacijenti koji se toga nisu držali.

Čak i kada se oboli od raka, nikad nije kasno da se usvoje zdrave životne navike. One čine razliku. Naime, trećina našeg rizika od karcinoma povezana je sa stvarima koje možemo spriječiti.

Svakako treba istaknuti da je spomenuta korist ograničena na konzumiranje oraha, brazilskih oraščića, indijskih oraščića, pekana i pistacija, no ne i kikirikija. Smatra se da je ova razlika posljedica različitog biokemijskog sastava između kikirikija i spomenutih orašastih plodova.

Također, pretpostavlja se da konzumiranje orašastih plodova snižava razinu šećera u krvi i inzulina, što bi moglo smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Jednako tako, ne treba zaboraviti da su orašasti plodovi bogati zdravim masnim kiselinama, vlaknima i flavonoidima.

Izvor:
ASCO 2017