Papa test može pomoći u otkrivanju većine karcinoma endometrija i nekih karcinoma jajnika


Papa test može pomoći u otkrivanju većine karcinoma endometrija i nekih karcinoma jajnika

Bez trenutno dostupnog rutinskog testa za otkrivanje raka endometrija i raka jajnika, od kojih je potonji izuzetno smrtonosan, svake godine u SAD-u umre oko 15.000 žena od raka jajnika i oko 8.000 žena od raka endometrija.

No zahvaljujući otkriću znanstvenika iz Johns Hopkins University's Kimmel Cancer Center-a taj broj bi se u budućnosti mogao smanjiti. Oni su razvili novu obećavajuću metodu koja može otkriti oba raka pomoću cervikalne sluzi uzete tijekom rutinskog Papa testa.

Naime, cervikalna sluz bolesnica s ginekološkim karcinomom sadrži normalni stanični DNK pomiješan s DNK stanica raka.

Novi PapaGen test, DNK analizom cervikalne sluzi otkriva 100 posto karcinoma endometrija (otkriva sve 24 mutacije koje su specifične za rak endometrija) i 41 posto karcinoma jajnika (otkriva 9 od 22 mutacije koje su specifične za rak jajnika), bez lažno pozitivnih rezultata.

Ustvari, PapaGen test je vrlo osjetljiv test za otkrivanje mutacija DNK koje su specifične za određene karcinome.

Obzirom da se rak jajnika vrlo teško otkriva jer ne postoji test za njegovo otkrivanje, te nema ranih simptoma, navedeno otkriće ima jako veliku važnost, ističu stručnjaci.

Dok kod raka endometrija abnormalna krvarenja u žena u postmenopauzi, mogu pomoći u njegovom otkrivanju prije nego što karcinom dođe u uznapredovalu fazu.

Izvor:
Science Translational Medicine