Pistacije idealan međuobrok za pacijente s predijabetesom za regulaciju razine glukoze u krvi


Pistacije idealan međuobrok za pacijente s predijabetesom za regulaciju razine glukoze u krvi

Konzumacija pistacija kao noćnog međuobroka može oslabiti jutarnju proizvodnju glukoze i sniziti glukozu u plazmi natašte (FPG) kod odraslih osoba s predijabetesom, ukazuje nedavno objavljena studija.

Pistacije su bogate dijetalnim vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, za koje je poznato da pozitivno utječu na regulaciju glukoze i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Nekoliko randomiziranih kontroliranih studija pokazalo je da pistacije mogu poboljšati razinu glukoze u krvi natašte i osjetljivost na inzulin.

Predijabetes je zdravstveno stanje koje karakterizira smanjena razina glukoze u krvi natašte, povišena razina glikiranog hemoglobina A1c (HbA1c) i smanjena tolerancija glukoze. Predijabetes u srednjim godinama može značajno povećati 30-godišnji relativni rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. U SAD-u je prevalencija predijabetesa 38% među odraslim osobama, od kojih je oko 74% u riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom života.

Rigorozni životni stil i bihevioralne terapije, uključujući regulaciju prehrane, programe mršavljenja i tjelovježbu, trenutni su tretmani za sprječavanje ili odgađanje pojave dijabetesa tipa 2 kod odraslih osoba s predijabetesom.

Izvor:
The Journal of Nutrition