Po prvi put u Hrvatskoj obilježen Dan sive vrpce


Po prvi put u Hrvatskoj obilježen Dan sive vrpce

Iako se u svijetu obilježava već nekoliko godina, jučer se po prvi put i u Hrvatskoj upozorilo na probleme s kojima se susreću oboljeli od tumora mozga. U čak četiri hrvatska grada: Zagrebu, Varaždinu, Puli i Čakovcu, građani su mogli simboličnom donacijom za buketiće lavande i sive vrpce poduprijeti rad Udruge Glia, prve hrvatske udruge za oboljele od tumora mozga.

U Hrvatskoj više od 400 ljudi godišnje oboli od ove zloćudne  bolesti, a kao najveće probleme s kojima se susreću, predsjednica udruge, Valerija Korent, prvostupnica sestrinstva, navela je nedostatak psihosocijalne pomoći za oboljele i njihove obitelji, nepostojanje informativnog materijala, kao i nedostupnost određenih lijekova.

U Udruzi Glia se nadaju da će nadležne institucije usvojiti multidisciplinarni pristup liječenju tumora mozga, kako bi oboljelima, ali i njihovim obiteljima bio dostupan i psiholog, što je u inozemstvu uobičajena praksa.

Inače, udruga Glia okuplja oboljele, članove njihovih obitelji, ali i velik broj zdravstvenih djelatnika. Organizira mjesečne sastanke za svoje članove, na kojima osim stručnih predavanja, članovi mogu razmijeniti svoja iskustva.

Prvim javnim obilježavanjem Dana sive vrpce, građani su svojim odazivom pokazali humanost i volju da se pomogne sugrađanima koji su se našli usred ove teške borbe. Uspjehu akcije, uz ostale donatore, uvelike su pridonijeli i uzgajivači lavande s Hvara koji su pošiljkom lavande na štandove namamili i slučajne prolaznike.

Izvor:
Udruga Glia