Popularni antiaritmik povezan s većim rizikom od raka


Popularni antiaritmik povezan s većim rizikom od raka

Nova studija provedena na više od 6.400 ispitanika pokazala je da lijek amiodaron, koji se koristi za liječenje poremećaja srčanog ritma (aritmija), može povećati rizik za razvoj raka. Rizik je izraženiji u muškaraca, te bolesnika koji uzimaju visoke doze navedenog lijeka.

U muškaraca koji su uzimali visoke doze amiodaraona rizik od raka bio je 46 posto veći nego u bolesnika koji nisu bili muškog spola ili nisu uzimali visoke doze.

Inače, amiodaron se ubraja među najučinkovitije antiaritmike, te se koristi kako bi se spriječile po život opasne aritmije kao što su ventrikularna tahikardija ili ventrikularna fibrilacija.

Svakako treba istaknuti da ova studija ne dokazuje da amiodaron uzrokuje rak, nego samo ukazuje na vezu između bolesnika koji uzimaju navedeni lijek i raka.

Amiodaron se sporo razgrađuje, te velike količine amiodarona mogu ostati u mekim tkivima kada se lijek uzima tijekom dužeg vremenskog razdoblja, što bi moglo objasniti vezu s rakom, smatraju stručnjaci.

Karcinomi koji su bili povezani s korištenjem amiodarona su karcinomi probavnog sustava, rak pluća, rak jetre, rak debelog crijeva, rak jajnika i rak prostate.

Kada se propisuje amiodaron, liječnici bi trebali imati na umu da on može povećati rizik od raka, ističu stručnjaci.

Izvor:
Cancer