Povećan unos voća, vlakana, mliječnih proizvoda i kofeina povezan sa smanjenim rizikom od tinitusa

Povećana konzumacija voća, dijetalnih vlakana, mliječnih proizvoda i kofeina može biti povezana sa smanjenim rizikom od tinitusa (zujanje u ušima), sugerira nova studija.
Mogući razlozi ovog učinka mogu uključivati zaštitne učinke ovih namirnica na krvne žile i živce, kao i njihova protuupalna i antioksidativna svojstva.
Tinitus je percepcija zvuka (zvonjenje, zujanje ili klik) kada nema vanjskog izvora. Podaci pokazuju da pogađa oko 14% odraslih u svijetu i povezuje se s depresijom, tjeskobom, stresom i u teškim slučajevima samoubojstvom.
Ne postoji lijek, ali tretmani kao što su savjetovanje, kognitivno bihevioralna terapija, lijekovi i slušni aparati mogu pomoći u smanjenju simptoma.
Prehrana također može imati značajan utjecaj na tinitus. Smatra se da konzumacija visokokvalitetnih hranjivih tvari može imati pozitivan učinak na sluh poboljšanjem protoka krvi u unutarnjem uhu i smanjenjem oksidativnog oštećenja i upale.
Smanjenje rizika od tinitusa iznosilo je 35% za unos voća, 9% za dijetalna vlakna, 17% za mliječne proizvode i 10% za unos kofeina.
Nije pronađena povezanost između drugih prehrambenih čimbenika i tinitusa, a rezultati su bili dosljedni nakon daljnjih analiza, iako autori napominju da povezanost između unosa kofeina i tinitusa ostaje sporna.
Izvor:
BMJ Open