Pozivamo vas na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu


Pozivamo vas na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu

U ponedjeljak 2. prosinca, od 10 do 12 sati u prostorijama studentskog doma Stjepan Radić (Jarunska 2) u Zagrebu, održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina održavanjem ove akcije podržava Youth Peer Education Network koji tijekom deset dana, od 1. prosinca kada se u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i 10. prosinca kada se slavi Dan ljudskih prava, nizom akcija pod nazivom "10 dana aktivizma mladih" potiču mlade da sudjeluju u  zaštiti zdravlja i promicanju ljudskih prava i edukacije.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

Svaki potencijalni darivatelj može spasiti nečiji život jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Poruka svih akcija upisa je – lijek je u nama!

Rezultati Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji 41.878   dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 39.109 uzoraka krvi. Iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 37 transplantata i time dana nada za spas 37 života.