Pravilna prehrana može ubrzati oporavak od traumatske ozljede mozga


Pravilna prehrana može ubrzati oporavak od traumatske ozljede mozga

U prvih nekoliko dana nakon traumatske ozljede mozga, hrana je često naknadna misao jer su kliničari usredotočeni na smanjenje oštećenja mozga. Međutim, nova studija sugerira da unos dovoljno kalorija može pomoći u jačanju procesa ozdravljenja mozga, čineći prehranu važnim čimbenikom za poboljšanje skrbi.

Ovi dokazi naglašavaju važnost osiguravanja pravilne prehrane za pacijente s traumatskom ozljedom mozga tijekom oporavka. Konkretno, formulacije koje preferira mozak, kao što je laktat, trebale bi imati prioritet tijekom akutne i kronične faze oporavka od traumatske ozljede mozga.

Kada osoba dođe u bolnicu s traumatskom ozljedom mozga, mnogi pacijenti nekoliko dana ne jedu ili čak ne primaju prehranu putem sonde ili intravenozne linije. Čak i tada, alati koje kliničari koriste za izračunavanje prehrambenih potreba pacijenta nisu dizajnirani za jedinstvene okolnosti ozljede mozga, a nedavne studije sugeriraju da većina pacijenata s traumatskom ozljedom mozga dobiva puno manje kalorija nego što im je potrebno.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da osiguravanje odgovarajuće prehrane nakon traumatske ozljede mozga može pomoći mozgu u proizvodnji proteina koji su mu potrebni za proces ozdravljenja, bez potrebe davanja prioriteta određenim regijama mozga u odnosu na druge.

Izvor:
American Physiological Society (APS)