Prehrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2


Prehrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Nedavno objavljena studija otkriva da povećanje unosa hrane bogate flavonoidima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Dijabetes tipa 2 postao je značajan javnozdravstveni problem zbog njegove stalno rastuće prevalencije diljem svijeta. Trenutno 415 milijuna ljudi živi s dijabetesom, a više od 4 milijuna smrtnih slučajeva povezano je s ovim stanjem u svijetu.

Određeni promjenjivi čimbenici rizika, kao što su pretilost i prekomjerna tjelesna težina, povezani su s razvojem dijabetesa tipa 2, što posljedično povećava rizik od razvoja nekoliko zdravstvenih komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega, demenciju i određene vrste raka.

Poznato je da veći unos biljne prehrane smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Biljke su bogati izvori raznih polifenolnih spojeva različite bioraspoloživosti i bioaktivnosti. Flavonoidi su klasa polifenolnih spojeva grupiranih u šest glavnih podklasa: flavanoni, flavoni, flavan-3-oli, flavonoli, antocijanini i izoflavoni.

Inače, rezultati randomiziranih kontroliranih studija pokazuju da je veći unos flavonoida povezan s povećanom osjetljivošću na inzulin, smanjenom rezistencijom na inzulin i poboljšanim profilom lipida u krvi.

Ova nova studija, pokazala je da je veći dnevni unos hrane bogate flavonoidima povezan s 28% nižim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.

Što se tiče specifičnih namirnica bogatih flavonoidima, studija je otkrila da je veći unos crnog ili zelenog čaja, bobičastog voća i jabuka povezan s 21%, 15%, odnosno 12% nižim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.

Smatra se, da ova studija podupire trenutačnu preporuku o povećanju unosa voća, posebice bobičastog voća i jabuka, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
Nutrition & Diabetes