Prehrana bogata mastima mijenja crijevne bakterije, žučne kiseline i povećava rizik od raka debelog crijeva


Prehrana bogata mastima mijenja crijevne bakterije, žučne kiseline i povećava rizik od raka debelog crijeva

Prevalencija kolorektalnog karcinoma u osoba mlađih od 50 godina porasla je posljednjih desetljeća. Jedan od mogućih razloga: sve veća stopa pretilosti i prehrana bogata mastima.

Sada je nova studija provedena na miševima pokazala kako prehrana bogata mastima može promijeniti crijevne bakterije i promijeniti probavne molekule zvane žučne kiseline koje su modificirane od strane tih bakterija, stvarajući predispoziciju za kolorektalni rak.

Ravnotežu mikroba u crijevima oblikuje prehrana, a promjene u populaciji crijevnih mikroba (crijevni mikrobiom) mogu stvoriti probleme koji dovode do raka. Što otvara put prema intervencijama koje smanjuju rizik od raka.

Očito je kako prehrana bogata mastima utječe na crijevni mikrobiom i preoblikuje skup žučnih kiselina, gurajući crijeva u upaljeno stanje povezano s bolešću.

Izvor:
Cell Reports