Prejedanje može udvostručiti rizik od gubitka pamćenja


Prejedanje može udvostručiti rizik od gubitka pamćenja

Nova studija provedena na više od 1.200 ispitanika u dobi od 70 do 89 godina pokazala je da su osobe starije živote dobi koje previše jedu izložene većem riziku od slabljenja pamćenja. 

Naime, starije osobe koje dnevno konzumiraju između 2.100 i 6.000 kalorija, imaju dvostruko veći rizik od slabljenja pamćenja što može biti rani znak Alzheimerove demencije.

Zanimljivo je da kada su se u razmatranje uzeli i indeks tjelesne mase (ITM) i pretilost, nije uočena povezanost između slabljenja pamćenja i tih dviju varijabli.

Zašto prejedanje ima takav učinak na mozak znanstvenicima nije jasno, no pretpostavlja se da preveliki unos kalorija može uzrokovati oksidativna oštećenja, koja mogu dovesti do strukturnih promjena u mozgu.

Rezultati studije ukazuju da sve što je dobro za srce, poput smanjenog unosa kalorija, dobro je i za mozak.

Izvor:
American Academy of Neurology - annual meeting