Prekomjerno konzumiranje burgera povećava rizik od razvoja astme


Prekomjerno konzumiranje burgera povećava rizik od razvoja astme

Rezultati desetgodišnjeg istraživanja provedenog na 50.000 djece iz 20 zemalja pokazali su da djeca koja konzumiraju mediteransku prehranu imaju manji rizik od razvoja astme, dok djeca koja konzumiraju tri ili više burgera tjedno imaju veći rizik od razvoja astme.

Prema mišljenju znanstvenika djeca koja jedu voće, povrće i ribu više su zaštićena od astme.

Istraživanje je provedeno tako što se ispitivalo roditelje o prehrambenim navikama njihove djece, imaju li njihova djeca astmu te je li kod njih zamjećeno piskanje.

Što se smanjenja rizika od astme tiče pokazalo se da su voće i povrće veća zaštita u siromašnim zemljama, dok se riba pokazala boljom zaštitom u bogatijim zemljama. Isto tako pokazalo se da je konzumiranje tri ili više burgera tjedno, rizik za razvoj astme, samo kod djece iz bogatijih zemalja.

Rezultati istraživanja ukazuju da bi voće i povrće mogli pomoći u smanjivanju rizika od astme zbog zaštitnog efekta antioksidansa i vitamina C. Dok visoka razina nezdravih masti u burgerima povećava rizik od astme.

Izvor:
BBC