Pretilost može ometati liječenje nekih karcinoma dojke


Pretilost može ometati liječenje nekih karcinoma dojke

Britansko istraživanje provedeno na 54 žene u postmenopauzi, koje su imale rak dojke koji je osjetljiv na estrogen, pokazalo je da pretilost može utjecati na reakciju pacijentice na liječenje raka dojke.

Kad je rak dojke osjetljiv na estrogen, to znači da može rasti u prisustvu estrogena. Smatra se da je oko tri četvrtine karcinoma dojke osjetljivo na estrogen. Što znači da se sprječavanjem njegove proizvodnje ili djelovanja, može liječiti rak dojke.

Uočeno je da pretile žene s rakom dojke imaju više razine estrogena nego žene s rakom dojke koje imaju normalnu tjelesnu težinu.

Naime žene s indeksom tjelesne mase (ITM) od 30 do 35 imale su tri puta veće razine estrogena u krvi nego žene koje su imale indeks tjelesne mase (ITM) manji od 25.

Nakon primjene lijekova koji smanjuju razinu estrogena, razina estrogena u pretilih žena značajno je pala, no i dalje je bila dvostruko viša nego u žena s normalnom tjelesnom težinom.

Žene s višim ITM-om ne bi trebale biti zabrinute zbog rezultata ovog istraživanja, ističu stručnjaci. Ovo istraživanje pomaže da se bolje razumije koji je od dostupnih načina liječenja raka dojke najprikladniji za pojedine žene.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology