Pretilost povećava rizik od dugotrajnih komplikacija COVID-19


Pretilost povećava rizik od dugotrajnih komplikacija COVID-19

Ako ste pretili, mnogo je vjerojatnije da ćete imati dugotrajne zdravstvene probleme ako obolite od COVID-19, upozorava novo istraživanje. Uz veći rizik od hospitalizacije zbog COVID-19 i rizik od prijema na odjel za intenzivni njegu, pretile osobe imaju i 30 posto veći rizik da će imati kronične komplikacije COVID-19.

Smatra se da su ovi rezultati još jedan od razloga zašto bi se svi - posebno ljudi koji su pretili - trebali cijepiti protiv COVID-19.

Najvećem riziku od dugoročnih komplikacija COVID-19 izložene su osobe koje imaju indeks tjelesne mase (ITM) 35 ili veći.

Pacijenti s pretilošću trebaju biti obaviješteni o svom značajnom riziku od COVID-19, kako u akutnoj fazi, tako i u kroničnoj fazi bolesti, ističu stručnjaci.

Također, smatra se, da je potrebno dugoročno i rigorozno praćenje bolesnika s pretilošću koji su oboljeli od COVID-19 kako bi se riješile kronične posljedice bolesti.

Valja spomenuti, da je uočeno, da su pretilost i s njom povezani srčani problemi dosljedni prediktori loših ishoda COVID-19.

Rezultati ove studije ukazuju na veći rizik od dugotrajnog COVID-19 u pretilih osoba, a neki od vjerojatnih razloga uključuju povećanu upalu, endokrine poremećaje i mehaničke učinke pretilosti.

Izvor:
Diabetes, Obesity and Metabolism