Prijevremena menopauza povezana s većim rizikom za kasniju demenciju


Prijevremena menopauza povezana s većim rizikom za kasniju demenciju

Žene koje uđu u menopauzu vrlo rano imaju veći rizik od razvoja demencije kasnije u životu, ukazuju rezultati nove studije koja je obradila podatke od 153.291 žene.

Naime, pokazalo se da je rizik od demencije bio povećan za 35 posto u žena s vrlo ranom menopauzom (prije 40. godine života), u usporedbi sa ženama s menopauzalnom dobi od 50 do 51 godine.

Smatra se da svjesnost o ovom povećanom riziku može pomoći ženama da prakticiraju strategije za prevenciju demencije i da rade sa svojim liječnicima kako bi pomno pratili njihov kognitivni status kako stare.

Demencija uključuje ozbiljne promjene u mozgu koje narušavaju sposobnost osobe da pamti, donosi odluke i koristi jezik. Alzheimerova bolest je najčešća vrsta demencije, dok je druga po učestalosti vaskularna demencija, koja je rezultat poremećaja u protoku krvi do moždanih stanica uzrokovanih moždanim udarima ili nakupljanjem plaka u arterijama koje opskrbljuju mozak krvlju. Obje ove vrste demencije češće su s godinama. Bolesti koje zahvaćaju određene dijelove mozga također mogu dovesti do demencije, a osoba može imati demenciju zbog više od jednog procesa bolesti.

Izvor:
American Heart Association Epidemiology and Prevention/Lifestyle and Cardiometabolic Health 2022 Scientific Sessions