Primjena antibiotika u dojenačkoj dobi povećava rizik od razvoja pretilosti kasnije u djetinjstvu


Primjena antibiotika u dojenačkoj dobi povećava rizik od razvoja pretilosti kasnije u djetinjstvu

Djeca koja su dobivala antibiotike prije svoje druge godine života izložena su većem riziku da će kasnije u djetinjstvu biti pretila, ukazuje nova studija. Također, treba spomenuti da je ista veza uočena i kod lijekova za liječenje gastroezofagealnog refluksa (GERB), no ne u tako jakoj mjeri.

Pretpostavlja se da spomenuti lijekovi mogu utjecati na osjetljivu mikrobiološku okolinu (mikrobiom) koja se nalazi u rastućem crijevu djeteta.

Prema mišljenju stručnjaka ovi rezultati ukazuju da je primjena antibiotika i lijekova za liječenje GERB-a u dojenčadi indicirana samo kada je to uistinu stvarno potrebno. Naime, lijekovi za liječenje GERB-a poput antagonista H2 receptora i inhibitora protonske pumpe često se propisuju dojenčadi kada nisu indicirani, obzirom da je refluks želučane kiseline kod dojenčadi uobičajen. Također, nakon navršene jedne godine života, u većine dojenčadi refluks više nije prisutan.

Dojenčad kojoj su propisivani antibiotici imala je 26 posto veći rizik od razvoja pretilosti do treće godine života. Taj je rizik može biti čak i veći, ukoliko dojenče dulji vremenski period dobiva različite antibiotike.

Izvor:
Gut