Primjena antihistaminika povezana s dobivanjem dodatnih kilograma


Primjena antihistaminika povezana s dobivanjem dodatnih kilograma

Američko istraživanje provedeno na 867 odraslih osoba pokazalo je da su osobe koje koriste antihistaminike, lijekove za liječenje alergije, izložene riziku da imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili da budu pretile

Naime pokazalo se da je od 268 ispitanika koji su uzimali antihistaminike njih 45 posto imalo prekomjernu tjelesnu težinu, dok je kod ispitanika koji nisu uzimali antihistaminike njih 30 posto imalo prekomjernu tjelesnu težinu.

Istraživači su naglasili da rezultati ne dokazuju da su antihistaminici odgovorni za dobivanje dodatnih kilograma jer ovaj tip istraživanja, znan kao opservacijsko istraživanje, može ukazati samo na vezu između dviju varijabli te ne može dokazati uzročno-posljedični efekt. 

Fokus istraživanja bio je odnos između antihistaminika i tjelesne težine zbog poznatih činjenica o povezanosti primjene atipičnih antipsihotika s dobivanjem suvišnih kilograma jer i atipični antipsihotici isto tako imaju antihistaminska svojstva.

Histamin je kemijski spoj iz skupine biogenih amina kojeg proizvodi naše tijelo, a sudjeluje u imunološkom odgovoru, regulaciji funkcije crijeva, te djeluje kao neurotransmiter. Nastaje dekarboksilacijom aminokiseline histidina.

Izvor:
Reuters