Prisutnost kvržice u dojci nije jedini simptom raka dojke!


Prisutnost kvržice u dojci nije jedini simptom raka dojke!

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli znanstvenici s University College London (UCL), žene bi trebale biti svjesne da prisutnost kvržice u dojci nije jedini simptom koje može ukazivati na rak dojke. Naime, istraživanje je pokazalo da je 1 od 6 žena, prilikom traženja liječničke pomoći, imala neki drugi simptom raka dojke.

Iako je prisutnost kvržice u dojci najčešći simptom raka dojke koji se javlja u 83 posto žena s rakom dojke, drugi simptomi raka dojke koji se mogu pojaviti su nepravilnosti bradavice dojke (7%), bol u grudima (6%), bol u leđima (1%), te gubitak tjelesne težine (0,3%).

Jednako tako, pokazalo se da iako većina žena s rakom dojke vrlo brzo potraži liječničku pomoć, žene koje kao simptom raka dojke nisu imale kvržicu u dojci, su se ipak kasnije javljale svojem liječniku.

Najkasnije su se javljale liječniku žene koje su imale simptome poput ulceracije dojke, nepravilnosti bradavice, upalu ili infekciju dojke, otečenu ruku ili bol ispod pazuha. One su kasnile s posjetom liječniku 3 ili više mjeseci.

Zanimljivo je da čak 28 posto žena nije znalo da uvučena bradavica dojke može biti znak upozorenja za rak dojke.

Svakako valja istaknuti da je rano otkrivanje raka dojke ključno za njegovo uspješno liječenje.

Više o raku dojke možete saznati i u Reviji za zdravlje br. 1 2015.

Izvor:
NCRI Cancer Conference 2016.