Promjene u krvnom sustavu povezane s godinama mogu pogoršati rak debelog crijeva


Promjene u krvnom sustavu povezane s godinama mogu pogoršati rak debelog crijeva

Izgleda da uobičajene promjene u krvnom sustavu povezane sa starenjem mogu ubrzati rast određenih vrsta raka debelog crijeva, ukazuje nova studija. Jednako tako, u njoj se sugerira kako bi ti učinci mogli biti terapeutski ciljani na smanjenje rasta tumora i poboljšanje preživljavanja pacijenata.

Kako starimo, hematopoetske matične stanice koje se nalaze u koštanoj srži i od kojih nastaju sve različite krvne stanice u tijelu postupno dobivaju mutacije u svojoj DNK. Većina tih mutacija nema učinka, ali neke mogu poboljšati sposobnost određene matične stanice da preživi i proliferira, što rezultira velikim brojem krvnih stanica koje nose istu mutaciju. Ovaj fenomen, poznat kao klonalna hematopoeza, viđa se u 10-20% starijih osoba i povezan je s povećanim rizikom od razvoja raka krvi. No, klonska hematopoeza još se češće viđa kod pacijenata s mnogim drugim vrstama raka izvan krvnog sustava i povezana je s bržom progresijom tumora i kraćim vremenima preživljavanja.

Ovo istraživanje je po prvi put, ukazalo na uzročnu vezu između klonske hematopoeze i ozbiljnosti solidnih tumora, u ovom slučaju raka debelog crijeva.

Izvor:
Journal of Experimental Medicine