Protein imunološkog sustava može se manipulirati kako bi pomogao u borbi protiv raka debelog crijeva


Protein imunološkog sustava može se manipulirati kako bi pomogao u borbi protiv raka debelog crijeva

Prema novom istraživanju znanstvenika iz Australian National University (ANU), protein u imunološkom sustavu može se manipulirati kako bi pomogao u prevladavanju raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva svaki tjedan odnosi više od 100 života u Australiji, no oko 90 posto slučajeva može se uspješno izliječiti ako se rano otkrije.

Protein, poznat kao Ku70, može se aktivirati ili uključiti poput prekidača za svjetlo korištenjem kombinacije novih i postojećih lijekova. U svom aktiviranom stanju, protein djeluje poput nadzornog sustava, otkrivajući znakove oštećene DNK u našim stanicama.

Ovo istraživanje pokazalo je da Ku70 može "ohladiti' stanice raka i očistiti oštećenu DNK. Protein sprječava stanice raka da postanu agresivnije i šire se tijelom, u biti ih deaktivira i drži u stanju mirovanja.

Inače, rak debelog crijeva je četvrti najčešće dijagnosticirani rak u Australiji. Procjenjuje se da će jednom od 20 ljudi biti dijagnosticiran rak debelog crijeva do 85. godine života. Iako je rizik od razvoja raka debelog crijeva veći kod osoba starijih od 50 godina, sve većem broju mlađih Australaca dijagnosticira se ta bolest. Jedan od devet novih slučajeva raka debelog crijeva sada se javlja kod Australaca mlađih od 50 godina.

Izvor:
Science Advances